Kalau saya Berjaga..Sila La Klik Saya..=)

Followers

A Month without My Ayah

 peringatan: entry ini sgt panjang..

Hakikatnya setiap yg hidup pasti akan mati..Kesedihan org2 yg ditingglkan masih kuat terasa. Pantang ternampak gamba, terbayang perilaku, ternampak makanan kegemaran..pasti ada yg akan menitiskan air mata. Kalau yg jauh pun boleh terasa kehilangan..apatah lagi yang sentiasa bersama arwah. Untuk menulis entry nie perlukan 1001 kekuatan. dan selepas sebulan pemergiannya, kini baru dtg kekuatan itu..

Tanggal 6 Jun 2010 11.20 malam..merupakan hari terakhir seorg insan yang sgt istimewa dihati Nor'aini dan anak2..HJ. AMIN NORDIN bin MOHAMED ALIAS. Seorg insan yang saya, along, abg n adik panggil Ayah. Arwah pegi ketika saya dan mak disisi tegar memberikan semangat dan doa agar beliau kembali sembuh dengan bacaan yassin. Ternyata ALLAH lebih menyayangi beliau dan jauh disudut hati saya, saya lega sbb ayah dh x tersiksa dengan penyakitnya lagi. Owh luper plak nk bg tau, ayah saya mengidap barah paru-paru yang mana masa doktor detect dh stage 4. Gugur jantung masa mula2 mak bagi tau result scan tu. Ya Allah..saya hanya sangkakan penyakit yang biasa..tidak se'serius' itu. dan pada masa itu jugak saya tau yang nyawa ayah xpanjang sbb barah tu dah merebak ke otak. Ayah yang dulu badannya berisi sgt2 kurus. Sesiapa jer yang dtg melawat mesti x caya yang ayah dh kurus sebegitu rupa.

Sebelum ni ayah ckp yg dia panas2..dia nk ddk dlm aircond, mandi mlm2 sbb dia rasa panas, resah..kami xtau itu tanda2 kanser. biler ayah dh start batuk2 disuruh ke hospital, ayah juz angguk2 smbil senyum tp xpnh nk pegi pun. juz makan strepsil. tp biler badan sebelah kiri dah lemah baru nk pegi check n terus kene tahan wad. start tu dr seminggu ke seminggu ayah makin teruk. Emak la yang banyak bertungkus lumus ulang alik umah jaga ayah. selama 2-3 bulan ayah sakit. n semakin dekat tarikh 'pemergiannya' ayah juz terbaring di katil tanpa sebarang tindak balas. mak yang setia menjaga 'baby tua' (panggilan  manja kepada arwah..hihi) seringkali menangis bila melihat keadaan arwah..masa di hospital ada juga ayah bercakap2. tp biler dh bwk blk umah..ayah sepi..tido seperti bayi baru lahir. tp seminggu sebelum ayah 'pergi' tu dia ada bercakap. dia masih kenal isteri dan anak2, nama beliau. bila kami bercakap2 dgn beliau..nnt akan ader air mata yang keluar dr matanya..mungkin dia sakit, atau mungkin dia sedih sbb xdpt lagi bercakap atau dia dh tau yang dia akan pergi meninggalkan kami. ada sekali dia bertanyakan pada mak "pukul berapa??"..sgt jelas perkataannya..dan kami menjawap..11.20am..dan pada pukul 11.20 juga yg dia pergi meninggalkan kami tp pada malam hari. masa mula2 dia dh mau bercakap, mak la yang paling seronok sekali. mungkin ayah semakin sembuh. namun dia tersedar seketika untuk kali terakhir berinteraksi dengan kami. dan saya bersyukur saya mempunyai peluang itu.

Hari ni genap 1 bulan ayah pergi. Emak belum pulih dr kesedihan begitu juga kami adik beradik. tp yang kami tau kami kene kuat untuk mak. sapa yang mampu utk melihat ibu kter yg sentiasa dlm kesedihan. Mak ckp, klu nampak bj arwah mak menangis, nampak barang arwah mak menangis, pegi tesco (tempat dating mak ngn ayah) mak nangis. Mak kuat k..kami ada..kiter semua sedih. Makcik2 semua terasa ayah xde. Makcu kater "nnt xde dh org nk igtkan yg dia dh gemok" padahal ayah gurau2 jer ngn dia. Makcik Fizah plak ckp "xde dh org nk mintak pucuk paku masak lemak"..Mak Ndak plak ckp " xde dh org yg dia nk gado2..nk panggil abg ben" n Cik plak ckp " bler nampak rojak, nk kacau air nescafe mesti terbayang arwah"..itu baru org yg jumpa arwah sekejap2..ni kan pulak mak yang dh 39 thn bersama. Sampai ke hari ni aper jer yg keluar dr mulot mak mesti berkaitan ayah. pada yang mengenali ayah, dia mmg mcm2 ragam. tp ayah baik. minggu lepas mak cerita, ayah klu nk pujuk mak mesti belikan brg sbb dia xreti nk pujuk dengan perkataan or perbuatan. sweet kan.dr xkene pujuk langsung, at least nmpak effort ayah nk pujuk mak..hihi..

Sepanjang tempoh ayah sakit byk kenangan antara ayah dgn kami..ada yg buat kami geram..ye la..org sakit kan..tp x kurang jugak kenangan yang mampu buat kami gelak sehingga hari ni. nk cerita kat sini kang makin berjela entry ni.tp saya sgt2 bersyukur sbb sepanjang tempoh ayah sakit, ayah xberhenti berselawat, berzikir, berdoa. moga ayah kini ditempatkan di kalangan org2 yg beriman. mungkin sbb itu, ayah pergi dengan muka yg sgt tenang, sgt bersih dan seperti org yg tidur lena smbil tersenyum..teringat ayat P.Ramlee "aku mati dlm iman.."..hihi..saya xsempat nk mintak maaf dengan ayah..tp mak ckp ayah pnh ckp yg dia dh maafkan semua dosa2 anak2 dia..n kami semua xde dosa dgn dia..

Personally, saya kdg2 rasa mcm ayah masih ada. saya masih rasa kewujudannya. Kalau org2 lain ckp nnt xde dh org nk gurau, xde dh org nk mintak2..perkataan "nnt xde dah" itu pada saya lagi byk. T xde dah org yg nak topup kan saya RM30 sebulan..hehe..ayah dulu sanggup beli no maxis semata-mata nk msg ngn saya sbb ayah ckp t xde la mahal sgt klu nk msg kt ni celcom dia..pastu no tu dia bg tau saya je..hihi..ayah2..lama2 br yg lain tau.. skang ni rindu sgt nk msg2 ngn ayah mcm dulu..kadang biler msg msk rasa mcm ayah jer yg msg..belum tgk shortform ayah lagi..kalah org muda..haha..lepas ni klu "goreng2" dh xde nk asing2 utk ayah dah..t xde dh misai tajam2 cucuk pipi bile ayah cium..last ayah cium pipi saya pun ms nk pgi cameron dlm bulan 4 kot..xde dh org nk call tiap kali blk shah alam juz nak tanye "dh dpt msk umah blm?"..i cant imagine mcm  mane first puasa, first raya without him..skang semangat nk buat aper2 pun xde dh. nk blaja pun xsmgt. dulu klu nk exam..ayah xpnh pressure..yang ayah ckp "xtau taram je"..hihi..org mgkin nmpak saya mmpu tersenyum..even masa hari arwah dikebumikan, saya masih boleh tersenyum bila rakan2 yg dtg menziarah. tp hanya bantal yang mengetahui betapa saya merindui arwah..byk sgt benda yg saya rindu kan pasal ayah..tp saya xmampu dah nk tulis..mayb utk entry akan datang..

segala kekuatan yang ada hanya utk mak yg lebih merasai kehilangan AYAH..untuk along, klu along baca entry ni..jgn la sedey2..nana pun sedey jugak..kita kan kene kuat utk mak..



i MISS him SOO MUCH..semoga roh ayah sentiasa dirahmati ALLAH dan ayah tenang dipembaringannya..Al-Fatihah buat ayahku, AMIN NORDIN bin MOHAMAD ALIAS

13 comments:

- Mimi - said...

erm, xpe la denah..jadikan memori masa arwah hidup sbg pengubat rindu =)

||Cik Aida|| said...

may he rest in peace..

Amy Amin said...

Thank you...

cebisankata said...

kanser jahat kan!!! hmmmm.... semoga arwah ditemptkn di kalangan org yg beriman.. baca artikel ni igt arwah ayah aku :((

Anonymous said...

Salam,
Hello budak kicik. Hehe. Dah baca dah semuanyer. Drpd cerita ni, dah boleh tahu betapa arwah seorang yg sangat baik dan disayangi. Cerita ni tersangatlah sweet. Arwah bertuah ada keluarga yang sangat sayang padanyer. Tapi, mesti arwah xmau awak sedih. Saya tahu awak kuat. And keluarga awak juge kuat. So make sure u smile. =)Hehe..

Love,
-LIN-
(o_o)
( )
| |

dYanah aMin said...

aida : insyaallah

zira : semoga ayah kita tenang di sana..bg aku kanser tu semua penyebab jer..=(

lin : thanks..tp nk tanye..ni lin mane yer??

dYanah aMin said...

mimi : thanks dear~

along : thank you??

Puteri Nuur At-Terawis said...

be strong. i know how u feel, ive been thru it before. alfatihah.. kakput doakan ayah-ayah kita ditempatkan di kalangan kekasih-kekasih allah.

dYanah aMin said...

kak put : ya..hafta be strong..insyaallah mereka dikalangan kekasih allah..but i cant deny that im lost without him..i missed him so much..!!

Anonymous said...

Sabar sebahagian dpd iman..berasa sedih ke atas arwah adalah biasa tp jgn kamu meratapi pemergiannya kerana hukumnya adalah haram..-sahabatmu=)

Aujinz said...

Al Fatihah..

dYaYgCoMeI86 said...

takziah dyanh..
Al-Fatihah

Anonymous said...

al-fatihah

Post a Comment

Traffic oh Traffic

Map Traffic oh Traffic